3 haftadan fazla süren öksürüğe dikkat!

Öksürüğün vücudun defans refleksi olduğunu söyleyen İstanbul Işıklı Üniversitesi VM Medical Park Yeri Florya Hastanesi’nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasretlik Mammadova, “Öksürük üç haftadan uzun sürüp, kronikleşiyorsa muhakkak alttaki yatan hastalık araştırılmalıdır. Zaman Zaman öksürük amansız hastalık kabil çokça ağırbaşlı hastalıkların ilk semptomu olabilir. Genellikle sigara, nargile kabil esrar ürünü kullanan, kalın dip teneffüs yolu enfeksiyonu nâkil insanlar  öksürüğü bu sebeplere bağlayarak doktora gitmeyebiliyor ve bu buut tanıda gecikmelere illet oluyor. Banko geçmeyen, karşıt öksürük şikayetiniz varsa tıpkısı uzmanın kapısını çalmakta fayda var” dedi.

TANSİYON İLAÇLARININ YAN ETKİLERİNE DİKKAT!

Potansiyel Farkı ilaçlarının yan etki yaparak öksürüğe hastalık oluğunu ve ilacı kullanmaya bitmeme ettikçe öksürüğün birlikte oranlı namına devam ettiğini tabir fail Mammadova, “Gerginlik ve çarpıntı amacıyla geçer not ilaçlar tekrarlayan sıska öksürüğe illet cins.  Lüzumlu tetkikat yapıldığı takdirde her bulguya rastlanmazsa, hastanın tınlamalı kullandığı ilaçların canip etkilerine bakarak, ilacı değiştirmekte kâr var” dedi.

“ÖKSÜRÜK HASTALIK DEĞİL BELİRTİDİR”

Dip ve ast solunum yolu enfeksiyonlarından sonradan sigara içmeyen hastalarda öksürüğün üç hafta, sigara içen hastalarda ise sekiz haftaya kadar uzaya bildiğini söyleyen Mammadova, “ Öksürük yapabilecek kamu sebepler yegâne bir tane araştırılmalıdır. Öksürüğün şiddeti, karakteri, arık yahut balgamlı olması, akşam yahut gün artım göstermesi, enfeksiyon varsa sonrasında çoğalma evet üstelik azalma olup olmaması, zaman ve çevresel faktörlerle olan ilişkisi, haremlik fail ayrıksı şikayetlerin olup olmaması araştırılmalıdır” dedi.

“REFLÜ DE ÖKSÜRÜĞE HASTALIK OLABİLİR”

Detaylı süren ve huzursuz edici öksürüğün astım, peş solunum yolu problemleri, geniz akıntısı ve KOAH kabil hastalıkların habercisi olduğunu belirten Dr. Mammadova,  reflünün da öksürüğe sebep olabileceğini ve geç teşhis edildiğini ilaveten şunları söyledi:

“Reflüye ilişkin namına kalan öksürük şikâyetine faktör olan etmenler, hastaya yöneltilen sorularla ve yapılan tetkiklerle, daha çabuk çözüme kavuşur. Alelhusus yatarken işkembe asidinin geriye kaçmasına mecbur yerine öksürük artar. Bu hastalarda midede yanma, tahammuz meydana dirimlik. Unutmayın değme hastalığın benzeri nedeni vardır. Öksürük dahi hastalık değil belirtidir.”

Klima ve kaloriferlerin da havayı kurutmasıyla öksürüğe etmen olmasını yorumlayan Mammadova şu tavsiyelerde bulundu:

“Ark albeni ortamı, kronik gıcık halinde öksürüğe etmen mümkün. Bunu menetmek için odada kâin kaloriferlerin üstüne, ayrımsız kabın zarfında akarsu koyarak ya de ayn nemlendirici cihazlar kullanılabilinir”

Share: